„Sportolókon végzett mérésekkel megállapítottuk, hogy az oxigénnel dúsított ivóvíz növelte a vizsgáltak teljesítőképességét, csökkentette a terhelés maximumában mért pulzusszámot, a teljesítmény növekedése ellenére a vér tejsavszintje mérséklődött.
Az oxigénnel dúsított ivóvíz fogyasztása után gyakorlatilag minden vizsgált sportolónál megfigyelhetı volt a vérben az oxigén parciális nyomásának az emelkedése.”
Prof. Dr. Pucsok József, Sportegészségügyi Intézet, az orvostudományok
kandidátusa
Nézzük meg, mi történik a velünk fokozott fizikai igénybevétel esetén. Ilyenkor a szervezet nagyon gyorsan felemészti a rendelkezésére álló oxigént, de e fokozott teljesítmény fenntartásához további energiára van szüksége. Mivel a vérben nincs már elegendő oxigén, ezért az izomszövet átáll az oxigénmentes (anaerob) anyagcsere üzemmódra. Ilyenkor elégetés helyett savas erjedéssel bontja a cukrot. Ennek a mellékterméke a tejsav, az izomláz okozója.
A tejsav a májban bomlik le, ehhez is oxigén kell. (A máj oxigénraktárát az oxigénes víz fogyasztása 8%-ról akár 43%-ra is képes növelni.)
Ha nagyobb a szervezet oxigénellátottsága, akkor tehát a következő különbségek állnak elő sportolás közben:
* a test teljesítőképessége növekszik
* az izomláz nem alakul ki olyan mértékben
* az izomláz nem alakul ki olyan gyorsan
* a test normális működése a fokozott igénybe vétel után egy pohár szuperoxigénezett oxigénes víz fogyasztásával sokkal hamarabb helyreáll, mint egyébként: 2 óra helyett 20 perc alatt!
Weixl-Várhegyi László mérnök, radiesztéta, bioenergetikus, fitoterapeuta, életmód- és táplálkozási tanácsadó- és terapeuta, haj- és természetgyógyász,
a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesületének tagja
Natúrsziget, 2009. december 18.
|