Az albbi tblzat mindennapi telek savast (-) vagy lgost (+) hatsnak krlbelli rtkt mutatja meg. A szmrtkek relatvak, s egysgnyi tmegre vonatkoznak. Az egszsges trend legalbb 80 %-ban tartalmaz lgost s legfeljebb 2 %-ban savast teleket. A lgost telek 70 %-a nyersen a legrtkesebb. A biotermesztett nvnyek optimlis mennyisgben tartalmaznak svnyi anyagokat, vitaminokat, fehrjt, enzimeket s aminosavakat.
Egy egszsges trendnek nagy mennyisg vizet is kell tartalmaznia: igyon meg 15 testsly kilogrammonknt legalbb 1 liter vizet naponta. Megjegyzs: habr nhny tel ezek kzl savas lehet, lgost hatssal lehet a testre. (Pl. a citrom, mely segti a szn-dioxidot vzz alaktani.) Ennek fordtottja szintn igaz lehet. Az telek melletti szmok teht az telek vgtermkeire vonatkoznak.
Amikor felborul szervezetnk pH-ja, szmos problmval szembekerlhetnk. Egy elsavasodott testben az egszsges sejtek elkezdenek felbomlani – a megvltozott krnyezet hatsra -, s klnfle baktriumok alakulnak ki bellk, melyek leszt- s egyb gombkk vlnak, vgl penszgombv – melyek aztn jabb savakat termelnek. Ez az rdgi kr gy folytatdik, s az enyhe tnetekbl ksbb slyosabb problmk alakulhatnak ki.
Az tlagos tpllkozs tlnyomrszt savast teleket tartalmaz, kzel 90 %-ban. Ezzel szemben az idelis arny majdnem pont a fordtottja -20% savast s 80% lgost tel lenne!
Nem vletlenl van teht ennyi tlslyos vagy vrnyoms problmval kszkd ember, s ltalban azt mondhatjuk, hogy nem tl j a trsadalmunk egszsgi llapota. Az emberek nagy tbbsge elsavasodott llapotban van.
telek hatsai szervezetnkre
Most beszljnk egy kicsit a klnbz telek testre val hatsairl, ahogy azok a pH-rtket befolysoljk.
A gymlcsk kivl svnyi anyag s rost-, illetve vitaminforrsok, azonban a legtbbjknek magas a cukortartalma gy savast hatst gyakorolnak a testre. Ha tlzottan el van savasodva a teste, mrtkkel fogyassza az ilyen gymlcsket, de ha a pH rtke rendben van, eheti ket az tkezsek kztt. Nhny enyhn savast gymlcs pldul az alma, narancs, szl, barack, szilva, anansz vagy krte, mg a bann, citrom meggy vagy mazsola lgostanak.
Ugyan a tejtermkek nagy mennyisg svnyi anyagot tartalmaznak, melyek lgostjk a testet, de a laktz (tejcukor) tartalmuk elsegti a gombk jelenltt, melyek tejsavv alaktjk azt. Minl tovbb tart a tejtermkek ellltsi folyamata, vagy minl tovbb troljk annl inkbb savast hatsv vlnak: ellenttben a friss tejtermkek – gy a friss tej is – lgostanak.
A gabonaflk, mint a bza, rizs, zab vagy az rpa, kisebb-nagyobb mrtkben savastanak az sszetett sznhidrttartalmuk miatt, de fogyaszthatak mrskelt mennyisgben, s zldsgek mell klnsen hasznosak. A hajdina nmagban is lgost.
A pkruk tbbsge nem tesz jt a testnek a finomtott liszt- s magas leszttartalmuk miatt. A kenyrben, stemnyekben vagy a tortkban tallhat leszt elsegti a szervezet gombsodst, s gy hozzjrul az elsavasodshoz. Fehr kenyr helyett lehetleg teljes kirls (barna) kenyeret fogyasszon, illetve olyan kenyeret mely egyltaln nem vagy kevesebb lesztt tartalmaz.
Sokan gy gondoljk, hogy az olajok s a zsrok okozzk a tlslyt, s ezrt prblnak minl kevesebbet bevinni bellk. m a tlsavasods arnya a sav-lg arnyban keresend, s a testnek igenis szksge van a zsrokra, hogy megvdje nmagt a savaktl. Nem mindegy viszont, hogy milyen zsiradkot hasznlunk. Lehetleg kerlje a teltett zsrokat (ezek szobahmrskleten szilrdak, mint pl. a margarin s a vaj), s fogyasszon helyettk teltetleneket (legjobbak az olvaolaj, halolaj kankalinolaj, borgolaj, vagy lenmagolaj)
Az sszes hs s hal savast tel. Vannak kzttk kevsb savastak, mint pldul a mj, lazac vagy pisztrng, illetve ersen savastak mint a diszn-, marha vagy borjhs. Kerlje az utbbiakat, s egyen helyettk inkbb csirke-, vagy pulykahst, de azokat is mrskelt mennyisgben. A fehrjebevitelt gyakran hssal fedezzk, de ezek amellett, hogy sok fehrjt tartalmaznak, tartalmaznak teltett zsrokat s koleszterint is.
A szksges fehrjhez s aminosavakhoz hozz lehet jutni a zldsgekbl is, melyek – a hssal ellenttben – rengeteg vitamint s svnyi anyagot is tartalmaznak. Tlzott elsavasods esetn a legjobb, ha egyltaln nem fogyaszt hst, amg helyre nem ll a szervezete.
A gombk a termszetbe lebont szerepet tltenek be, s – ellenttben a nvnyekkel – szn-dioxidot termelnek oxign helyett. Ha gombkat fogyasztunk, az megmrgezi az emberi sejteket is, gy mindegyik fajtjuk – legyen az akr csiperke, zlbgomba, moszat vagy szarvasgomba – mindenfle formban mrgez. Ne fogyassza ket, s lehetleg kerlje a hosszan trolt gombkat, a kukorica- s fldimogyor termkeket is, melyeknek magas a gombatartalma.
Ha teheti, fogyasszon csrkat, mivel ezek rendkvl gazdagok tpanyagokban, s ahogy nvekszenek, egyre lgosabb vlnak. Vsrolhat bzacsrt vagy szjacsrt a boltban, de akr termeszthet is sajt konyhjban.